Book review, movie criticism

Friday, January 27, 2012

Michael Winterbottom, In this world

Michael Winterbottom, In this world (2002)

http://en.wikipedia.org/wiki/Michael_Winterbottom

Χθες ανεβάσαμε την παρουσίαση της ταινίας του Reza Allamehzadeh, Guests of hotel Astoria που αναφέρεται στις προσπάθειες ενός ζευγαριού ιρανών να φύγουν από το Ιράν και να μεταναστεύσουν στη Δύση. Στην ταινία In this world του Michael Winterbottom έχουμε πάλι το ίδιο θέμα, της λαθρομετανάστευσης στη Δύση, μόνο που εδώ η οδύσσεια της διαδρομής είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο δραματική, και καθόλου κυριλέ. Οι ήρωες τις ταινίας είναι δυο νεαρά παιδιά, που από στρατόπεδο προσφύγων Αφγανών στο Πακιστάν θα περάσουν στο Ιράν, από εκεί στην Τουρκία. Με πλοίο θα φτάσουν στην Τριέστη. Όμως μόνο ο ένας, ο μικρότερος, θα τα καταφέρει να φτάσει στην Αγγλία. Ο άλλος θα πεθάνει μέσα στο φορτηγό από ασφυξία.
Οι ήρωες του Allamehzadeh ταξίδευαν κανονικά, με Ι.Χ., το μόνο πρόβλημα ήταν τα πλαστά διαβατήρια. Οι Αφγανοί όμως του Winterbottom, χωρίς καν ταυτότητες, έπρεπε να ταξιδεύουν μέσα σε καρότσες φορτηγών για να μην τους ανακαλύψουν. Μια φορά που ταξίδευαν με πούλμαν τους ανακάλυψαν για τους γύρισαν πίσω στο Πακιστάν. Οι σκηνές που περνούσαν τα σύνορα τα σύνορα με την Τουρκία, μέσα από χιονισμένα βουνά, ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Δυο λόγια για την ταινία βρήκαμε στον παραπάνω σύνδεσμο, για να μην ψάχνετε τα παραθέτουμε εδώ.
His 2002 film In This World depicts the harrowing journey of two Afghan refugees from Pakistan, across the Middle East and Europe to Britain which they try to enter with the help of people smugglers. Shot on digital video with non-professional actors who virtually lived out the events of the film, its compelling sense of reality brought Winterbottom numerous awards including a Golden Bear and a BAFTA for best film not in the English language.
Η υπογράμμιση δική μας. Ήδη από το Ten του Κιαροστάμι μάθαμε ότι μια καλή ταινία μπορεί να γυριστεί ακόμη και με ψηφιακή βιντεοκάμερα.

No comments: