Book review, movie criticism

Monday, July 11, 2016

Philip Kaufman, Hemingway and Gellhorn



Philip Kaufman, Hemingway and Gellhorn (2012)

Μια και πήραμε φόρα με τις βιογραφίες είπαμε να δούμε και την ταινία «Hemingway and Gellhorn». Σίγουρα δεν το ξέρετε, ούτε και εγώ το ήξερα, η Martha Gellhorn ήταν η τρίτη και προτελευταία γυναίκα του Hemingway. Μαζί πήγαν σαν ανταποκριτές στον ισπανικό εμφύλιο, όπου ο Χεμινγουέη εμπνεύστηκε το αριστούργημά του «Για ποιον κτυπά η καμπάνα» (Παρεμπιπτόντως, την παράφραση «Για ποιον κτυπά η κουδούνα», τη θυμάται κανείς;). Διαβάζοντας το βιογραφικό της έμαθα ότι ήταν η καλύτερη πολεμική ανταποκρίτρια του περασμένου αιώνα, και θεσπίστηκε βραβείο στο όνομά της.  
Συναρπαστική ταινία, με πολεμικές σκηνές, και με υπόκρουση στο πρώτο μέρος το επαναστατικό τραγούδι που τραγουδούσαμε στα νιάτα μας El ejercito del Ebro, rumba la rumba la rumba la. Τους είδαμε και στην Κίνα, να συναντώνται με τον Zhou Enlai. Η Μάρθα έμεινε μαγεμένη, και ο Έρνεστ ζήλεψε.
Και εγώ έμεινα μαγεμένος από τον Zhou Enlai, σε κάποιο ντοκιμαντέρ που τον είδα. Είχε ένα πρόσωπο και μια έκφραση που ενέπνεε άπειρη εμπιστοσύνη. Έτσι αποφάσισα η επόμενη βιογραφική ταινία που θα δω να είναι για τη ζωή του. 
  Η Νικόλ Κίντμαν ήταν εξαιρετική, και ο Clive Owen πολύ καλός. 

No comments: