Book review, movie criticism

Monday, January 4, 2016

Ron Howard, In the heart of the sea




  Πριν τέσσερα χρόνια διαβάσαμε αυτό το αριστούργημα της αμερικάνικης λογοτεχνίας, τον «Μόμπυ Ντικ», και είδαμε δυο κινηματογραφικές μεταφορές του και μια ταινία φαντασίας εμπνευσμένη απ’ αυτόν. Σήμερα είδαμε σε κινηματογραφική μεταφορά την πραγματική ιστορία όπως την κατέγραψε ένας άλλος συγγραφέας, ο Nathaniel Philbrick, στις βασικές της γραμμές βέβαια. Και ο βασικός κορμός της είναι ο εμβολισμός ενός φαλαινοθηρικού από μια φάλαινα, που το έστειλε στο βυθό και στοίχισε τη ζωή σε κάποιους ναύτες, το 1821, τη χρονιά της ελληνικής επανάστασης.
Η ιστορία είναι μια αναδρομή την οποία κάνει ένας από τους επιζήσαντες στον νεαρό συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ. Όταν τελειώνει την αφήγησή του ο Μέλβιλ του λέει ότι δεν θα την χρησιμοποιήσει αυτούσια αλλά θα την παραλλάξει, όπως κάνει κάθε συγγραφέας με το πραγματικό υλικό που έχει στη διάθεσή του.
Το έργο είναι εντυπωσιακό, ιδιαίτερα οι σκηνές που το πλοίο πέφτει μέσα στην καταιγίδα, και στη συνέχεια ο αγώνας με το λευκό τέρας που τους έστειλε στο βυθό. Πάντως το γνωστό κλισέ, με τον άμυαλο πλοίαρχο και τον ικανό υποπλοίαρχο που δικαιώνεται, δεν νομίζω να ανήκει στα πραγματικά στοιχεία της ιστορίας.

No comments: