Book review, movie criticism

Thursday, November 12, 2015

Κάφκα και σήματα μορς



Κάφκα και σήματα μορς

Στη «Δίκη» του Κάφκα υπάρχει η εξής εγκιβωτισμένη ιστορία.
Ένας επαρχιώτης έρχεται στην πόρτα του Νόμου. Ο θυρωρός του λέει ότι δεν μπορεί να μπει μέσα ακόμη. Ο άνθρωπος αυτός περνάει ολόκληρη τη ζωή του περιμένοντας υποτακτικά την άδεια να μπει, για να του πει ο θυρωρός στο τέλος, καθώς πεθαίνει, ότι αυτή η είσοδος ήταν προορισμένη ειδικά γι’ αυτόν.
Την ιστορία αυτή τη θυμήθηκα ακούγοντας την παρακάτω ιστορία στην τελευταία εκπομπή του «Ταξίδια στον πολιτισμό» από το κινέζικο κανάλι CCTV-4.
«Κάποτε μια εταιρία ήθελε να προσλάβει έναν υπάλληλο που να μπορεί να στέλνει σήματα μορς. Όπως στο έργο, «Ήχος του ανέμου», το οποίο όλοι γνωρίζουν. Ήταν μια πολύ μεγάλη εταιρεία. Πολλοί έκαναν αίτηση για τη δουλειά. Τους υποψήφιους τους έβαλαν  σε ένα πολύ μεγάλο θορυβώδες γραφείο και τους είπαν να καθίσουν ακουμπώντας στον τοίχο. Στο άλλο άκρο του μεγάλου θορυβώδους γραφείου ήταν μια μικρή πόρτα. Ο υπεύθυνος τους είπε: -Παρακαλώ, καθίστε και περιμένετε. Σε λίγο θα σας φωνάξουμε για τη συνέντευξη πίσω από τη μικρή πόρτα. Διέσχισε το μεγάλο γραφείο, μπήκε από τη μικρή πόρτα και την έκλεισε πίσω του. Οι υποψήφιοι περίμεναν, αλλά κανείς δεν τους φώναζε. Καθώς ήταν μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, δεν ακουγόταν τίποτα παρά ο ήχος πάνω από δέκα ειδών ραδιοκυμάτων. Ήταν μεγάλος ο θόρυβος. Ραδιοκύματα πήγαιναν μπροστά πίσω, σαν ρολόγια που έκαναν τικ τακ στον αέρα. Βαρέθηκαν που κάθονταν έτσι για μισή ώρα και άρχισαν να μουρμουρίζουν. Ένας νεαρός μόλις πριν λίγο είχε δει την αγγελία και ήλθε βιαστικά. Έπρεπε να σταθεί όρθιος καθώς δεν υπήρχε άδεια θέση. Περίμενε λίγο και κατόπιν τον είδαν να διασχίζει το μεγάλο γραφείο, να πηγαίνει να ανοίγει την πόρτα και να μπαίνει μέσα. Όλοι τον κοίταζαν σαστισμένοι. Μετά από λίγο ο υπεύθυνος βγήκε έξω ακολουθούμενος από τον νεαρό και είπε: -Ζητώ συγνώμη από όλους, μπορείτε να πηγαίνετε. Ο νεαρός αυτός έχει προσληφθεί. Όλοι έδειχναν παραξενεμένοι. –Γιατί αυτός; Εμείς ήλθαμε πιο πρώτα απ’ αυτόν. Μας είπατε να περιμένουμε εδώ και περιμέναμε. Γιατί αυτός μπήκε μέσα; Τότε ο υπεύθυνος τους είπε ένα μυστικό. –Ενόσω  περιμένατε εδώ, μπορούσατε να ακούσετε πάνω από δέκα είδη ραδιοκύματα, πολύ θορυβώδη, έτσι δεν είναι; Ακούστε προσεκτικά. Υπήρχε ένας κώδικας μορς. Αυτός ο κώδικας μετάδιδε μια απλή πρόταση, ξανά και ξανά: -Αν μπορέσετε να το αποκρυπτογραφήσετε, παρακαλώ περάστε από τη μικρή πόρτα. Μεταδιδόταν συνεχώς, κανείς δεν ήλθε ενώ είχαν περάσει δέκα λεπτά, είκοσι λεπτά, τριάντα λεπτά. Στη συνέχεια αυτό το αγόρι έσπρωξε την πόρτα, μπήκε μέσα και είπε -το αποκρυπτογράφησα». 

No comments: