Book review, movie criticism

Wednesday, May 6, 2015

Havana Marking, Afgan star




  Το Afgan star είναι ένας διαγωνισμός τραγουδιού που κάνει ένα τηλεοπτικό κανάλι στο Αφγανιστάν. Αν είναι αληθινός ο ισχυρισμός ότι έντεκα εκατομμύρια, το ένα τρίτο του πληθυσμού του Αφγανιστάν, παρακολούθησαν τον τελικό που κινηματογράφησε η Havana Marking, τότε πρέπει να πούμε ότι, τηρουμένων των αναλογιών, είχε μεγαλύτερη επιτυχία από τη γιουροβίζιον.
Στο ντοκιμαντέρ αυτό παρατηρήσαμε την ένταση ανάμεσα στις προοδευτικές, μοντέρνες αντιλήψεις και στην συντηρητική ισλαμική παράδοση, με τους ταλιμπάν να αποτελούν πάντα μια απειλή.
Είχα διαβάσει παλιά για κάποια πόλη ότι όταν οι ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία δεν άλλαξε τίποτα σ’ αυτήν, γιατί ό,τι επέβαλαν σε όλη τη χώρα ίσχυε ήδη σ’ αυτήν. Είχα ξεχάσει το όνομά της και τώρα το θυμήθηκα: Χεράτ. Η μοναδική γυναίκα από τους τρεις φιναλίστ που καταγόταν απ’ αυτή την πόλη σόκαρε τους συμπατριώτες της γιατί κουνήθηκε λίγο πάνω στη σκηνή όταν τραγούδησε. Αυτό το κούνημα το είπανε χορό, τη χαρακτηρίσανε πόρνη και πολλοί είπαν ότι θα έπρεπε να την σκοτώσουν. Ήταν η πρώτη που αποκλείστηκε από τους τρεις, και γύρισε μετά φόβου θεού στην πατρίδα της.
Θα το ξαναγράψω: ναι, στους Αφγανούς τους άξιζαν οι ταλιμπάν, έτσι καθυστερημένοι που είναι.



No comments: