Book review, movie criticism

Sunday, March 8, 2015

Tahmineh Milani, What’s up



Tahmineh Milani, What’s up (Digeh che khabar 1992)

 «Είντα χαμπάρια», έτσι θα τη μεταφράζαμε στα κρητικά αυτή την έξυπνη, χαριτωμένη ιρανική κομεντί της μεγάλης ιρανής σκηνοθέτιδας Tahmineh Milani.
Η Αγγελική είναι μια νεαρή κοπέλα, γεμάτη ζωντάνια και φαντασία, και με ανορθόδοξο τρόπο σκέψης. Σπουδάζει φιλολογία. Υποστηρίζει μια εργασία της με πολύ ανορθόδοξο τρόπο με αποτέλεσμα να αποβληθεί από το πανεπιστήμιο, ενώ βρισκόταν στο τελευταίο εξάμηνο. Πιάνει δουλειά σε μια εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Γράφει ένα σενάριο. Ερωτεύεται το αφεντικό της. Τελικά και το σενάριό της θα γίνει δεκτό να γυριστεί σε ταινία, και το αφεντικό της θα τη ζητήσει σε γάμο. Ναι, τον είχε ερωτευθεί από πριν, και η πρότασή του την έκανε να πετάξει στους ουρανούς.
Ο αδελφός της ο Abbas είναι μαθηματικός και έχει κατασκευάσει, εκτός των άλλων, και ένα ρομπότ, τον Μομπάρακ, που κάνει διάφορες δουλειές, από το να φέρνει το τσάι μέχρι να σκουπίζει την αυλή. Οι τρεις τους μαζί με τη μητέρα, τη θεία και το κοριτσάκι της διπλανής οικογένειας που το βλέπουμε να κάθεται μονίμως πάνω στο τοιχάκι που χωρίζει τα δυο σπίτια εμπλέκονται σε άφθονα κωμικά επεισόδια.
Γέλασα με την ψυχή μου.
Αλλά για την Tahmine Milani έχουμε ξαναγράψει δυο   φορές.

No comments: