Book review, movie criticism

Wednesday, January 14, 2015

Bahram Beizai, Sagkoshi, aka Killing mad dogs



Bahram Beizai, Sagkoshi, aka Killing mad dogs (2001)

  Έχουμε γράψει για πάρα πολλά έργα του Bahram Beizai. Σειρά έχει σήμερα το «Σκοτώνοντας τα τρελά σκυλιά».
  Ο Beizai φαίνεται ότι έχει εγκαταλείψει τον ποιητικό κινηματογράφο της «Μπαλάντας της Ταρά» και τον θεατρικό του «Yagzgerd» για μια κινηματογραφική αφήγηση εντελώς διαυγή και, θα μπορούσαμε να τη χαρακτηρίσουμε, «δυτική», με ένα στόρι που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε χώρα της Δύσης, με έντονο σασπένς και ανατροπές.
  Η γυναίκα ζητάει από τους δανειστές του άντρα της που βρίσκεται στη φυλακή κούρεμα των χρεών του κατά 30% για να μπορέσει να αποφυλακιστεί. Τον είχε εγκαταλείψει πριν ένα χρόνο πιστεύοντας ότι τα έχει με τη γραμματέα του. Τη βρίσκει και της ζητάει συγνώμη για τις υποψίες της. Αυτή μεγαλόψυχα τη συγχωρεί.
  Ένα μεγάλο μέρος της ταινίας αναφέρεται στις προσπάθειές της να πείσει τους δανειστές του άντρα της να δεχτούν το κούρεμα.
  Δεν είναι πάντα εύκολο. Θα της ριχτούν, θα επιχειρήσουν να την κακοποιήσουν σεξουαλικά και θα την χτυπήσουν. Τελικά τα καταφέρνει.
  Και η ανατροπή.
  Αποδεικνύεται ότι δεν ήταν ο συνέταιρός του που έκλεψε την επιχείρησή τους αλλά ο ίδιος, και σκόπευε να το σκάσει στο εξωτερικό με τη γραμματέα του, με την οποία τα είχε τελικά. Η σκηνή της αποκάλυψης, αλλά και της θείας δίκης με την εκτέλεσή του από εκείνους τους οποίους ξεγέλασε στο τέλος της ταινίας είναι εντυπωσιακή.
  Σε αυτό το σύνδεσμο έχουμε αναρτημένες τις μέχρι τώρα παρουσιάσεις μας κάποιων έργων του.

No comments: