Book review, movie criticism

Saturday, November 8, 2014

Teodore Melfi, St. Vincent



Teodore Melfi, St. Vincent (2014)
http://www.imdb.com/title/tt2170593/
Το τραγούδι που ακούγεται στην αρχή, από τα αγαπημένα μου: somebody to love 

  Η ταινία (την είδαμε στο Mall) είναι πάνω στο μοτίβο του περίεργου και ακοινώνητου τύπου, που όμως κατά βάθος έχει καλή καρδιά. Σε μια πολύ καλή εκδοχή το είδαμε με τον Τζακ Νίκολσον στο «Καλύτερα δεν γίνεται».  Εδώ τον ρόλο αυτό τον παίζει ο Μπιλ Μάρεη. Εξαιρετικός, όπως και το υπόλοιπο team, Melissa MacKarthy και Naomi Watts. Η ταινία ξεκινάει σαν καθαρή κωμωδία με πολύ έξυπνες ατάκες, για να μετεξελιχθεί στη συνέχεια σε κοινωνική. Ο πιτσιρικάς που ο Μάραιη του δίνει μαθήματα ζωής στο τέλος θα τον επιλέξει ως τον ζωντανό άγιο, για να τον παρουσιάσει στο σχολείο του σε ένα project του θεολόγου τους.

Η ταινία έχει επίσης το μοτίβο, δυο φορές μάλιστα, του «γνωριζόμαστε σαν εχθροί και γινόμαστε στη συνέχεια φίλοι». Ο Μάραιη με τη μαμά, ο πιτσιρικάς με ένα συμμαθητή του. Το μοτίβο αυτό το είδα λίγο αργότερα (συμπληρώνω) και στην ταινία του Ronald F. Maxwell Little darlings (1980), όπου τα δυο κορίτσια που τσακώνονται αρχικά γίνονται στη συνέχεια οι καλύτερες φίλες.
Το μοτίβο αυτό το έζησα κι εγώ στην πραγματική ζωή, με τον συγχωρεμένο τον Μολιέρο (παρατσούκλι, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το πραγματικό του όνομα). Τσακωθήκαμε που πάρκαρα μπροστά στην ταβέρνα του, αλλά στη συνέχεια γίναμε φίλοι. Θυμάμαι μια φορά που φάγαμε με μια φίλη μου εκεί. Ζητήσαμε τον λογαριασμό. Μας τον έφερε ένας νεαρός. Πριν προλάβουμε να πληρώσουμε έρχεται να τον ελέγξει. Διαγράφει κάτι. –Τι ήταν αυτό;
-Άστο, αυτό το έχουμε για τους ξένους.
Τέτοιος φίλος.

No comments: