Book review, movie criticism

Friday, August 15, 2014

Tom Shadyac, Patch Adams, 1998 Starring Robin Williams

Tom Shadyac, Patch Adams, 1998 Starring Robin Williams

  Είδα in memoriam το Patch Adams, ένα έργο που μου άρεσε πολύ. Διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πόσο οι συνθήκες επηρεάζουν την πρόσληψη ενός έργου. Πώς να νοιώσεις όταν βλέπεις τον Ρόμπιν Γουίλιαμς να ενσαρκώνει έναν ήρωα, πραγματικό μάλιστα, ο οποίος έκανε τρεις απόπειρες αυτοκτονίας, μετά τη δική του αυτοκτονία; Για τον πραγματικό Patch Adams, ο οποίος μάλιστα νομίζω ότι έχει ένα ρολάκι στην ταινία, μπορείτε να διαβάσετε στον δεύτερο σύνδεσμο. Σ’ αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε και το τι είπε για την αυτοκτονία του Ρόμπιν. Επίσης δεν είχα ξεχάσει ποτέ πως ένα από τα πρόσωπα του έργου λέει ότι ο αγαπημένος του συγγραφέας είναι ο Καζαντζάκης.
  Θεωρώ αυτή του την ταινία μαζί με τον «Κύκλο των χαμένων ποιητών» σαν τις καλύτερές του, στις οποίες ενσαρκώνει τον αντισυμβατικό ήρωα, έναν εκπαιδευτικό στον κύκλο, έναν γιατρό – για την ακρίβεια φοιτητή ιατρικής – στο μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης.
  Από την ταινία θα παραθέσω την παρακάτω ατάκα, για το γέλιο.
  Το American Journal of Medicine λέει ότι το γέλιο αυξάνει την έκκριση κατεχολαμινών και ενδορφινών πράγμα που με τη σειρά τους αυξάνει την οξυγόνωση του αίματος, χαλαρώνει τις αρτηρίες, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την πίεση του αίματος, που με τη σειρά του επιδρά θετικά σε όλες τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  Προς επιβεβαίωση της λαϊκής ρήσης, ότι το γέλιο μακραίνει τη ζωή.


No comments: