Book review, movie criticism

Thursday, June 26, 2014

Γιώργος Λογοθέτης, Ο «Σουηδός» δήμαρχος. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία



Γιώργος Λογοθέτης, Ο «Σουηδός» δήμαρχος. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία, ΑΛΔΕ 2014, σελ. 250

Η παρακάτω βιβλιοκριτική δημοσιεύτηκε στο Λέξημα

Με οξυδερκή ματιά βλέπει τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο συγγραφέας

 Μετά την πολιτική βιογραφία του Ούλοφ Πάλμε, ο Γιώργος Λογοθέτης μας δίνει ένα ακόμη βιβλίο με τίτλο «Ο «Σουηδός» δήμαρχος. Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ελλάδα και Σουηδία».
  Πώς μπορεί να ξέρει τόσα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να γράψει ένα βιβλίο;
  Στις εκλογές του 2006 εξελέγη Δήμαρχος Απολλωνίων Λευκάδας, οπότε έχει τη σχετική εμπειρία.
  Και γιατί «Σουηδός»;
  Αξίζει να παραθέσουμε το πλήρες βιογραφικό του, όπως γράφεται στο αυτί του βιβλίου.
  «Ο Γιώργος Λογοθέτης γεννήθηκε το 1944 στον Άγιο Πέτρο Λευκάδας. Σπούδασε κοινωνιολογία, πολιτικές επιστήμες και δημοσιογραφία στη Σουηδία. Από το 1975 έως το 1988 εργάστηκε στη σουηδική τηλεόραση ως δημοσιογράφος, παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και παρουσιαστής εκπομπών. Το 1988, μετά από πρόταση της διοίκησης της          ΕΡΤ επέστρεψε στην Ελλάδα και συνέβαλε στην οργάνωση της ΕΤ3 ως διευθυντής τηλεόρασης. Από το 1992 ως το 2004 δίδαξε «Τηλεοπτική παραγωγή» και «Δίκτυα επικοινωνίας» στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Το 1990 τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί. Είναι μέλος της Ένωσης Σουηδών Δημοσιογράφων, της ΕΣΗΕΜΘ και της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. Με τα κοινά ασχολείται από τα φοιτητικά του χρόνια. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας ήταν μέλος της 7-μελούς αντιπροσωπείας του ΠΑΜ (Πατριωτικού Μετώπου) Σουηδίας».
  Τα κακώς κείμενα ενός θεσμού, ενός φορέα, της παιδείας που την ξέρω αρκετά καλά, κ. α.,
μπορούν να ειδωθούν καλύτερα κάτω από ένα συγκριτολογικό βλέμμα. Το βλέμμα αυτό το διαθέτει ο Λογοθέτης για να κρίνει τα κακώς κείμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας συγκρίνοντάς τη με τη Σουηδία, την οποία ξέρει αρκετά καλά μετά τη μακροχρόνια παραμονή του εκεί. Έτσι πιστεύουμε ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από δημάρχους και αντιδημάρχους μέχρι δημοτικούς συμβούλους. Ήδη στην πρώτη παράγραφο του προλόγου του επισημαίνει το βασικό πρόβλημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
  «Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια στη Σουηδία, συνειδητοποίησα ότι τα προβλήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μία από τις παθογένειες της νεότερης ελληνικής πραγματικότητας. Ενώ στη Σουηδία και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. η Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους αναπτυγμένους θεσμούς της είχε την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής εξουσίας, στην Ελλάδα, στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής πολιτικής εξουσίας» (σελ. 11).
  Θυμήθηκα όταν διορίσθηκα ως «πρόσθετος» καθηγητής αγγλικών, το 1979, στο 1ο Λύκειο Καλλιθέας. Με διόρισε ο γενικός επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Πειραιά, κος Παναγιώτης Παναγιώτου. Την επόμενη χρονιά δεν διορίστηκα. Ο λόγος; Την αρμοδιότητα για την τοποθέτηση των πρόσθετων και αναπληρωτών καθηγητών την πήρε το υπουργείο από τους γενικούς επιθεωρητές. Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι αυτονόητη. Για να τοποθετήσει η κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία είχαμε τότε, πελάτες της.
  Έτσι γίνεται και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ο δήμαρχος είναι δικός μας, ανοίγουμε τους κρουνούς της χρηματοδότησης, αν όχι, τους κλείνουμε. Επίσης ελέγχουμε και επεμβαίνουμε με κάθε τρόπο στο έργο της. Εμείς, η εκάστοτε κυβέρνηση.
  Παραθέτω κάποιους ενδεικτικούς τίτλους από τα 25 κεφάλαια του βιβλίου:
  «Το Σουηδικό μοντέλο», «Λαϊκή συμμετοχή», «Περί ανακύκλωσης», «Θαλάσσιος τουρισμός: το συγκριτικό πλεονέκτημα», «Δήμοι και διαφθορά» κ.ά. Υπάρχουν επίσης κεφάλαια για προβλήματα που αντιμετώπισε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως «Στους πυρόπληκτους της Ηλείας» και «Το Volvo και η δωρεάν που δεν έγινε». Η γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο.
   Υπάρχουν και δυο παραρτήματα. Το πρώτο έχει τίτλο: Πού βαδίζουμε; Την απάντηση κατά τη γνώμη μου μπορείτε να τη βρείτε στο youtube: Βαδίζουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.  Και πώς βαδίζουμε; Ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια.
  Στο δεύτερο παράρτημα ο Λογοθέτης μιλάει για την πατρίδα του τη Λευκάδα. Και φυσικά δεν ήταν δυνατόν να μην αναφερθεί στον Λευκάδιο εθνικό συγγραφέα της Ιαπωνίας, τον Λευκάδιο Χερν.
  Στην αρχή αυτού του κειμένου είπα ότι το βιβλίο αυτό θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα για όλους όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κλείνοντας θα πρέπει να προσθέσω και για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται για τα κοινά του τόπου του. Εύχομαι να είναι καλοτάξιδο.

Μπάμπης Δερμιτζάκης

 
 
 

No comments: