Book review, movie criticism

Tuesday, April 30, 2013

Muhammad Bozorgnia, The maritime silk road




Muhammad Bozorgnia, The maritime silk road (2011)

  Έχω δει ιρανικές κωμωδίες, έχω δει και ένα ιρανικό θρίλερ, όμως πρώτη φορά βλέπω περιπέτεια, και μάλιστα περιπέτεια εποχής.
  Η ιστορία διαδραματίζεται τον ενδέκατο αιώνα. Ένας νεαρός από τη Σιράζ θα συνοδεύσει τον καπετάνιο σε ένα ταξίδι μέχρι την Κίνα. Αποστολή του να καταγράφει τα συμβαίνοντα σε αυτό το ταξίδι, και προπαντός τη διαδρομή, αφού θα αποτελέσει στο εξής τον «Θαλάσσιο δρόμο του μεταξιού». Ένας κακός καπετάνιος στο δεύτερο πλοίο που συνοδεύει, μια όμορφη πριγκίπισσα που πιάστηκε αιχμάλωτη και αγοράστηκε από τον καπετάνιο αυτό, η περιπέτεια με τους πειρατές και η προσπάθεια του νεαρού να τη σώσει, πρώτα από τους πειρατές και μετά από τον καπετάνιο, μια άλλη περιπέτεια με άγριους ιθαγενείς, συνθέτουν τον καμβά της ιστορίας.
  Περιμέναμε ένα ρομάντζο αλλά, προς απογοήτευσή μας, δεν το βρήκαμε. Αφού σκοτώνεται ο κακός καπετάνιος, ο καλός δεν επιτρέπει στην κοπέλα να ταξιδέψει μαζί τους αλλά σκοπεύει να την αφήσει στο πρώτο λιμάνι για να επαναπατριστεί. Ο μόνος τρόπος για να μείνει στο καράβι είναι να παντρευτεί κάποιον από το πλήρωμα. Ο νεαρός, που ολοφάνερα είναι τσιμπημένος μαζί της, της προτείνει να τον παντρευτεί σε λευκό γάμο για να γυρίσει μαζί τους με ασφάλεια. Αυτή, που φαίνεται να είναι επίσης τσιμπημένη μαζί του, δέχεται. Όμως η ταινία τελειώνει και δεν βλέπουμε να προχωρεί η σχέση. Είναι ενδέκατος αιώνας, αυτή πριγκίπισσα και αυτός απλός θνητός. Ή μήπως επειδή είναι Ιράν; Σε μια χολιγουντιανή ταινία αυτό θα ήταν ανεπίτρεπτο.
  Κρίμα, και ήταν τόσο όμορφη!!!

No comments: