Book review, movie criticism

Monday, March 4, 2013

Parviz Shahbazi, Karat 14



Parviz Shahbazi, Karat 14 (2009)

  Ένα ακόμη εξαιρετικό ιρανικό έργο. Φαίνεται αστυνομικό, όμως στο τέλος θα διαψεύσει την αφηγηματική προσδοκία.
  Ένας χρυσοχόος θα καταδώσει κάποιον που του έφερε μια τσάντα με κλεμμένα, με αποτέλεσμα την πολύχρονη καταδίκη του. Όταν αργότερα (στην αρχή της ταινίας) πληροφορείται ότι βρίσκεται στην πόλη, φοβάται την εκδίκησή του. Ειδοποιεί την αστυνομία, όμως αυτή τον ενημερώνει ότι δεν είναι δραπέτης, ότι έδειξε καλή διαγωγή και αποφυλακίστηκε νωρίτερα. Ο άνθρωπος αυτός πηγαίνει στο κατάστημά του, που στο μεταξύ έχει μεταφερθεί σε άλλο οίκημα, όμως εκείνος κρύβεται για να τον αποφύγει. Τελικά αποφασίζει να φύγει από την πόλη με τη φιλενάδα του, εγκαταλείποντας γυναίκα και κόρη, φοβούμενος για τη ζωή του. Την επιχείρησή του την πουλάει σε ένα φίλο του.
  Σε επεισόδια-δείκτες ο χρυσοχόος αυτός μας παρουσιάζεται σαν ένας όχι καλός άνθρωπος. Παρ’ όλ’ αυτά έχουμε την τάση να ταυτιζόμαστε με τους ήρωες που βρίσκονται σε πρώτο πλάνο στη σκηνή. Είναι ο «καλός», ενώ ο άλλος είναι ο «κακός». Στο τέλος διαπιστώνουμε, σε άλλα ανάλογα επεισόδια, ότι ο κακός αυτός δεν είναι καθόλου κακός, και δεν τον έψαχνε για να τον εκδικηθεί, αλλά ήθελε απλά να αγοράσει κάτι για την κόρη του, χωρίς να ξέρει ότι το κατάστημα στο οποίο πήγε ανήκε σ’ εκείνον που τον είχε καταδώσει.
  Το τέλος προσημαίνεται, αλλά εγώ τουλάχιστον δεν το αντιλήφθηκα. Η ταινία ξεκινάει με ένα φορτηγό, όπου μέσα βρίσκεται ένα φέρετρο με τη φωτογραφία του νεκρού. Δεν αναγνώρισα το πρόσωπο του ήρωα σ’ αυτή. Τελειώνει με το ίδιο φορτηγό, οπότε ταυτοποίησα την εικόνα. Ο ήρωας έχει ένα τραγικό τέλος καθώς αρνείται τη βοήθεια ενός ανθρώπου, και πεισματάρικα επιμένει να περάσει από ένα επικίνδυνο σημείο.
  Πολύ καλή ταινία, με πρωτότυπο σενάριο.

No comments: