Book review, movie criticism

Friday, March 8, 2013

Atiq Rahimi, The stone of patience-Η ταινία (αφιερωμένο στην ημέρα της γυναίκας)



Atiq Rahimi, The stone of patience (2012)
 

 


Το κείμενο το έγραψα πριν τέσσερις μέρες, αλλά κάνω σήμερα την ανάρτηση για να συμπέσει με την ημέρα της γυναίκας 

 Μια ακόμη φεμινιστική ταινία, από έναν άνδρα όμως σκηνοθέτη. Μια γυναίκα φροντίζει τον άντρα της που βρίσκεται σε κώμα. Το σπίτι τους βρίσκεται σε μια συνοικία που ελέγχεται πότε από τους ταλιμπάν και πότε από την αστυνομία. Ο άντρας, που τραυματίστηκε με μια σφαίρα στον αυχένα σε ένα καυγά, είναι ταλιμπάν, όμως οι σύντροφοί του, όταν εισβάλουν στο δωμάτιό του (η γυναίκα του με τις δυο κόρες της έχουν κρυφτεί σε υπόγειο), δεν διστάζουν να του πάρουν το ρολόι και το δακτυλίδι. Όταν αργότερα έρχεται και η αστυνομία, η γυναίκα του τον κρύβει γιατί ξέρει ότι θα τον σκοτώσουν. Υποκρίνεται την πόρνη για να μην την βιάσει ο αστυνομικός. Σε επόμενο πλάνο μαθαίνουμε γιατί. Τους αρέσει να βιάζουν παρθένες, ενώ τις πόρνες τις θεωρούν μιαρές.
  Πριν ξεκινήσω να γράφω για την ταινία είχα την παραψυχολογική αίσθηση του déjà vu, déjà vecu, ότι την ταινία την είχα ξαναδεί. Ψάχνω στην ιστοσελίδα μου όπου έχω τους σκηνοθέτες αλφαβητικά, ο Rahimi απουσιάζει. Η ταινία είναι του 2012, αποκλείεται να την είδα πέρυσι και να μην το θυμόμουνα, και μάλιστα να μην έγραφα γι’ αυτήν.
  Μπορεί να πιστεύω στα παραψυχικά φαινόμενα, έχω γράψει μάλιστα και βιβλίο, το πρώτο μου («Παραψυχολογία, μύθος ή πραγματικότητα»), όμως δεν θεωρούσα πιθανόν ότι πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Έτσι σταματάω το γράψιμο αυτής της παρουσίασης και ψάχνω στο google, δίνοντας το όνομά μου και του Rahimi. Οι δυο πρώτοι σύνδεσμοι που βγαίνουν είναι η ατάκα που πήρα από την ταινία και την έβαλα στο blog μου (την έβαλα και στον τοίχο μου στο facebook, αλλά το google δεν βρίσκει τις αναρτήσεις σ’ αυτό): «Αυτοί που δεν ξέρουν να κάνουν έρωτα κάνουν πόλεμο». Όμως ο τρίτος σύνδεσμος αναφέρεται σε μια βιβλιοκριτική μου στην οποία γίνεται αναφορά σε μια άλλη βιβλιοκριτική μου, αναρτημένη στο Λέξημα αυτή τη φορά, για την «Πέτρα της υπομονής» του Atiq Rahimi. Λύθηκε το αίνιγμα λοιπόν, δεν είχα δει την ταινία, αλλά είχα διαβάσει το βιβλίο. Δεν έχω παρά να ψάξω στον άλλο κατάλογο με τις βιβλιοκριτικές μου. Εκεί θα βάλω στο find το όνομα Atiq Rahimi και θα με βγάλει σ’ αυτήν.
  Να τα μας!!!!, βρίσκομαι προ εκπλήξεως. Ενώ κάποια στιγμή όλες τις βιβλιοκριτικές μου τις πέρασα και στο blog μου και μετά τις καταχώρησα στον παραπάνω κατάλογο, αυτή δεν την πέρασα. Πρέπει να ψάξω να τη βρω και θα το κάνω τώρα.
  Τελικά άνθρακες ο θησαυρός. Δεν ξέρω τι συνέβη, στο Λέξημα δεν τη βρήκα, και προφανώς δεν υπάρχει και στο blog μου. Φαίνεται πως από το Λέξημα για κάποιο λόγο εξαφανίστηκε (να εξαφανίστηκαν άραγε και άλλες βιβλιοκριτικές;) και όταν έκανα «Μεταφορά από το Λέξημα» τις παλιές βιβλιοκριτικές μου στο blog μου (μ’ αυτό το label είναι καταχωρημένες) δεν τη βρήκα για να την καταχωρήσω. Θα την αναρτήσω τώρα, και θα κάνω παραπομπή στην παρουσίαση της ταινίας. Όμως την ανάρτηση θα την κάνω στις 8 του Μάρτη, ημέρα της γυναίκας. Εδώ λοιπόν είναι η βιβλιοπαρουσίαση.

No comments: