Book review, movie criticism

Wednesday, December 12, 2012

Corneliu Porumboiu, East of Bucharest

Corneliu Porumboiu, East of Bucharest (2006)

  Μια ακόμη ταινία στον σκληρό δίσκο του dvd-recorder μου, που με περίμενε χρόνια τώρα να τη δω.
  Ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας είναι «Υπήρξε ή δεν υπήρξε;». Τι αν υπήρξε; Η επανάσταση. Ο Τσαουσέσκου έφυγε επειδή φοβήθηκε τον κόσμο που μαζεύτηκε να διαδηλώσει στην πλατεία, ή ο κόσμος μαζεύτηκε αφού έφυγε ο Τσαουσέσκου; Αν συνέβη το δεύτερο, τότε δεν είχαμε επανάσταση.
  Ο ιδιοκτήτης ενός τοπικού τηλεοπτικού σταθμού στήνει ένα πάνελ με αυτό το ερώτημα. Δίπλα του είναι ένας αλκοολικός καθηγητής και ένας παππούς που ντυνόταν άγιος Βασίλης, και θα ντυθεί και φέτος κατά παράκληση μιας κυρίας για το γιο της. Υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή για τους θεατές.
  O Porumboiu με την ταινία αυτή σατιρίζει όλους αυτούς που αναδείχθηκαν μετά την πτώση του Τσαουσέσκου, ανάμεσα στους οποίους ήταν και όργανα της διαβόητης Σεκουριτάτε. Ο καλόκαρδος αλλά αλκοολικός καθηγητής της ιστορίας φαίνεται ότι πήγε στην πλατεία με τρεις συναδέλφους του. Ο άνθρωπος της σεκουριτάτε μάλιστα τον κτύπησε. Όμως αυτό αμφισβητείται. Δεν υπάρχουν μάρτυρες, οι σύντροφοί του έχουν πεθάνει. Κάποιοι που τηλεφωνούν καταφέρονται εναντίον του θίγοντας την προσωπικότητά του –είπαμε ότι είναι αλκοολικός- για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του, ενώ ο άνδρας της ασφάλειας απειλεί. Μόνο ο κινέζος φίλος του, τον οποίο μάλιστα βρίζει όταν είναι μεθυσμένος αλλά αυτός παρόλα αυτά τον δανείζει, θα τον υπερασπιστεί, για να επισύρει την οργή του ιδιοκτήτη του καναλιού, που θα του βάλει τις φωνές και θα του πει να γυρίσει στην πατρίδα του. Όσο για τον ηλικιωμένο άγιο Βασίλη, αυτός είναι αλλού. Στο μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής φτιάχνει βαρκάκια στρίβοντας φύλλα χαρτί. Όχι, δεν έγινε επανάσταση, η εκδοχή αυτή βολεύει αυτούς που δεν ξεβολεύτηκαν με την αλλαγή. Κι ας ήταν ο Τσαουσέσκου ο μόνος κομμουνιστής ηγέτης που εκτελέστηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.
  Ταινία με ένα γλυκόπικρο χιούμορ, που γίνεται επίκαιρη καθώς τα γεγονότα αυτά συνέβησαν τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1989. Πολύ μας άρεσε.

No comments: