Book review, movie criticism

Sunday, March 14, 2010

Θύτης και θύμα: Γλέζος και Μαχμαλμπάφ

Το διάβασα σε newsletter των Νέων: Ο Μανώλης Γλέζος και ο άνδρας των ΜΑΤ που του έριξε δακρυγόνο μιλούν λίγο μετά την ιδιωτική συνάντηση στο σπίτι του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς. Ολόκληρη η ιστορία βρίσκεται εδώ.
Ο θύτης λοιπόν, ο αστυνομικός, συναντιέται με το θύμα του, τον Μανώλη Γλέζο, που σε πρόσφατη διαδήλωση του έριξε δακρυγόνο στα μάτια με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά. Και θυμήθηκα ένα ανάλογο περιστατικό που διάβασα πριν λίγες μέρες, ψάχνοντας στο διαδίκτυο για τον Ιρανό σκηνοθέτη Μοχσέν Μαχμαλμπάφ. Αντιγράφω από τη σχετική ιστοσελίδα.
"Ο Μοχσέν Μαχμαλμπάφ γεννήθηκε το 1957 σε μια φτωχογειτονιά της Τεχεράνης και εργαζόταν από τα οχτώ του χρόνια. Στα έντεκα του παρατάει το σχολείο και στα δεκαεφτά του, την εποχή που κυβερνούσε ο Σάχης, ήταν μέλος μιας επαναστατικής ομάδας, μαχαιρώνει έναν αστυνομικό, καθώς προσπαθεί να του κλέψει το πιστόλι. Με το όπλο αυτό σκόπευε να ληστέψει μια τράπεζα και να χρηματοδοτήσει έτσι το κίνημα. Όμως ο αστυνόμος τον πυροβολεί στο στομάχι και ο νεαρός επαναστάτης περνάει επτά χρόνια στη φυλακή. Η απελευθέρωσή του έρχεται το 1979, με την νίκη της επανάστασης, που τον τοποθετεί επικεφαλής του Γραφείου Προπαγάνδας των Ισλαμικών Γραμμάτων και Τεχνών....
Ο Μαχμαλμπάφ έβαλε υποθήκη το σπίτι του, για να χρηματοδοτήσει την ταινία του "Μια στιγμή αθωότητας",στην οποία ο σκηνοθέτης εμφανίζεται μαζί με τον αστυνόμο, θύμα και θύτη της νιότης του, θέλοντας να εξιλεωθεί για τα σφάλματά του. Το περίεργο είναι πως ο ίδιος ο πρώην αστυνόμος τον βρήκε και του ζήτησε να παίξει σε μια ταινία του".

No comments: